Feu de L’espoir (Vlam van de hoop)
door Martin Huppertz
Het imposante, rode beeld De Vlam van de hoop van de Valkenburgse kunstenaar Dieter de Groot heeft een heel bewogen, persoonlijke achtergrond.
In 2000 begint Dieter in de Blokhut van het klooster Ravensbosch zijn nieuwe atelier.
Gedreven en vol enthousiasme. Zijn doel toen was “stadmensen”in een mooie omgeving intens kennis te laten maken met de natuur en met kunst. Met workshops, wandelingen, met excursies en veel zelf doen.
Dat mooie idee kreeg steeds meer vorm. Het atelier, de vervallen Blokhut, werd met veel inzet opgeknapt en aangepast aan de nieuwe bestemming. Maar op 17 oktober 2001 sloeg het noodlot toe. Bij een fataal ongeluk brak Dieter zijn rug en het leek erop dat hij zijn verdere leven liggend en lezend zou moeten doorbrengen.
Dat gebeurde niet. Door eigen wilskracht, vaak tegen de adviezen van de medisch specialist in, ging hij toch weer aan het werk. In het bos rondom zijn atelier lagen zeven imposante stammen van Populierenhout. Hij had die verzameld om er één groot kunstwerk van te maken, een blikvanger voor zijn atelier. Het kleimodel had hij al klaar. De titel ook:
“Visoenen van vuur”.
Ondanks zijn pijn en ondanks zijn handicap begon hij in 2002 met het bewerken van de eerste stam. Met een kettingzaag ging hij de ruim drie meter hoge boom te lijf. Een jaar lang zwoegde hij aan het weerbarstige materiaal. Eerst één vlam, daarna nog een, en tenslotte stegen negen vurige tongen omhoog vanuit het massieve deel van de stam.
De ruwe vorm werd door Dieter met eindeloos geduld bijgewerkt, geschaafd, geschuurd en verfijnd. Daarna volgde een periode van steeds weer bewerken met impregneermiddelen en verf. Laag over laag om de Vlam van de Hoop weerbaar te maken tegen alle weersinvloeden. Het kunstwerk stond in het bos achter het klooster
Een echte blikvanger.
Tijdens het 50-jarig feest van de parochie O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in Valkenburg ( de nieuwe kerk) heeft het beeld tijdelijk het altaar gesierd. Zinnebeeld van de hoop en de toekomst van deze Valkenburgse parochie
“Het werk is voor mij van heel veel waarde. Door het werken aan de Vlam van de Hoop heb ik mijn lichamelijke krachten weer terug gekregen. Maar al zwoegend en werkend ben ik ook geestelijk uit een diep dal kunnen komen, waarin ik door mijn handicap aan de rug was beland. Het is letterlijk voor mij het symbool van hoop.
Dat geloof in hoop op iets nieuws, iets moois, een betere toekomst, dat wil ik graag met andere delen”.